Ενυδάτωση και Αθλητική Απόδοση

Η διατήρηση της ενυδάτωσης του σώματος είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης. Και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της άσκησης χάνονται υγρά κυρίως μέσω του ιδρώτα.

Παράγοντες που επηρεάζουν το μέγεθος της απώλειας υγρών στους αθλούμενους

Η απώλεια υγρών διαφέρει από άτομο σε άτομο και επηρεάζεται από το μέγεθος του σώματος, το φύλο, τη διάρκεια και την ένταση της άσκησης καθώς επίσης από περιβαλλοντικούς και άλλους παράγοντες.

Αφυδάτωση και επιπλοκές

Ο ιδρώτας εκτός από νερό περιέχει και ηλεκτρολύτες. Εάν τόσο το νερό όσο και οι ηλεκτρολύτες δεν αντικατασταθούν επαρκώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και σε διατάραξη της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών στο αίμα. Η αφυδάτωση μπορεί να μειώσει την αθλητική απόδοση και να έχει επιπτώσεις στην υγεία του αθλούμενου. Απώλεια υγρών μεγαλύτερη της τάξεως του 2% της μάζας σώματος του αθλουμένου μειώνει τόσο τη σωματική όσο και την αντιληπτική του ικανότητα (συγκέντρωση, συντονισμό κινήσεων, χρόνο αντίδρασης κτλ.). Για παράδειγμα, αν αθλούμενος που ζυγίζει 100kg χάσει κατά τη διάρκεια της άσκησης πάνω από 2kg σε υγρά τότε θα αθλείται με μειωμένη απόδοση.hydrate1

Οδηγίες για τη λήψη υγρών

Μια σημαντική στρατηγική για την μείωση των επιπλοκών της αφυδάτωσης κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι η διόρθωση οποιουδήποτε ελλείμματος υγρών πριν την άσκηση. Επιπρόσθετα, συνιστάται η λήψη υγρών κατά τη διάρκεια της άσκησης για να ισοσταθμιστεί η απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών μέσω της εφίδρωσης. Είναι σημαντικό οι αθλούμενοι να λαμβάνουν επαρκή ποσότητα υγρών έτσι ώστε να διατηρούν την απώλεια υγρών σε ποσοστό μικρότερο της τάξεως του 2% της μάζας του σώματός τους. Ωστόσο, δεν πρέπει να γίνεται υπερβολική κατανάλωση υγρών σε σημείο που να αυξάνεται η μάζα σώματος του αθλούμενου κατά τη διάρκεια της άσκησης κάτι το οποίο θα επηρεάσει δυσμενώς την απόδοση και πιθανόν την υγεία του αθλούμενου. Στη φάση της αποκατάστασης (μετά την άσκηση) είναι απαραίτητη η αντικατάσταση τόσο των υγρών όσο και των ηλεκτρολυτών που χάθηκαν με τον ιδρώτα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Νερό Vs αθλητικά ποτά                                                                                                  

Κατά τη διάρκεια της άσκησης συνιστάται η λήψη αθλητικών ποτών. Είναι αποδεδειγμένο ότι τα αθλητικά ποτά ενθαρρύνουν μεγαλύτερη κατανάλωση υγρών λόγω της γεύσης τους. Επιπρόσθετα, περιέχουν υδατάνθρακα και ηλεκτρολύτες τα οποία συμβάλλουν στην καλύτερη απορρόφηση των υγρών. Ο δε υδατάνθρακας αποτελεί και πηγή ενέργειας για τον αθλούμενο. Το νερό είναι κατάλληλο ως επιλογή για χαμηλής έντασης ή/και μικρής διάρκειας (κάτω των 45 λεπτών) άσκηση. Τέλος, επειδή η δίψα δεν είναι αξιόπιστος δείκτης για την ανάγκη λήψης υγρών, ο στόχος πρέπει να είναι η λήψη υγρών πριν το αίσθημα της δίψας παρουσιαστεί.

Από: Στέφανο Χριστοδουλίδη BSc (Hons) PGCert MSc RD ANutr G.SEN Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο και Αθλητικό Διατροφολόγο (Ηνωμένου Βασιλείου)